FOGKEFÉK

      Az egyéni szájhigiéne legfontosabb és leguniverzálisabb eszköze a fogkefe. Alkalmas a lepedék, bizonyos elszíneződések és ételmaradékok eltávolítására. Különböző fejformájú és nagyságú fogkefék kaphatók. Újabban az elektromos fogkefék széles választékából is ki-ki igénye és pénztárcája alapján választhat. A fogkeféken kívül számos egyéb szájápolási eszközt fejlesztettek ki a speciális esetekre. Véleményünk szerint a szájápolási eszközök és módszerek személyre szabottak, ezzel kapcsolatban kérje fogorvosa tanácsát. Az alábbiakban megpróbálunk áttekintést nyújtani a leggyakoribb fogkefetípusokról.

Kézi fogkefék

      A fogkefe részei a fej, sörték, nyak és a markolat. A neves fogkefegyártók komoly fejlesztésekkel próbálják meg minél hatékonyabbá fejleszteni a fogkefét.

      A fej. A régi fogkefékkel ellentétben a mai fogkefék feje viszonylag kis fejű annak érdekében, hogy a szájüregben mindenhol hozzáférjen a fogak valamennyi felületéhez. Vannak olyan fejek (pl Oral-B Pulsar), melyek hosszanti irányban osztottak.

      A sörték. A fogkefe fejében a sörtecsomókat négy vagy öt sorban, soronként 10-12 csomóban helyezik el. A műanyag szál keresztmetszete és keménysége szerint megkülönböztetünk kemény, középkemény és puha fogkeféket. Ezt a paramétert a legtöbb gyártó cég valamilyen módon jelöli a fogkefe nyelén vagy a csomagoláson. A klinikai vizsgálatok szerint a lepedék leghatékonyabban a középkemény fogkefékkel távolítható el. A kemény fogkefének nincs indikációja, mivel lepedékeltávolító képessége mérsékeltebb és komolyabb fognyaki és ínysérülést okozhat. A puha (sensitive, sensible stb.) fogkeféket elsősorban ínysorvadás miatt fognyaki érzékenységben szenvedőknek ajánljuk. Ezek az egyének általában nem hajlamosak erős lepedékképződésre, és így nem jár súlyos gyulladásos következménnyel a puha fogkefe rendszeres használata.

      A sörték hossza, minősége, elrendezése széles változatosságot mutat. A legegyszerűbb fogkefe egyforma hosszúra levágott és koptatott végű műanyag elemi sörteszálakat tartalmaz. A fűrészfogszerűen levágott sörtecsomókat tartalmazó fogkefékkel némiképpen jobban be lehet hatolni a fogközbe, de klinikai tanulmányok tanúsága szerint a kéttípusú fogkefe tisztítóképessége közötti különbség nem szignifikáns.

      Vannak olyan fogkefék, amelyek két vagy három középső sörtecsomósora mélyebben van, mint a két szélső. A magasabban levő szélső csomók az ínytasak tisztítását szolgálják. Hasonló fejkiképzést ajánlanak rögzített fogszabályozó készüléket viselők számára is. Az utóbbi időkben hirdetett ún. "háromdimenziós fogkefe" fejével egyszerre lehet az ínyszélt masszírozni, a fogat és az ínyt megtisztítani.

      Egyes fogkefék fejében gumiból kialakított változatos formák (egyenes vagy félkör alakú lemezek) találhatóak, melyek radírként tisztítják a fogak sima felszíneit. Gyakran "fehérítő" fogkefeként hirdetik, inkább csak a felszíni elszíneződést távolítják el alaposabban. Egyes fogkefék oldalt tartalmaznak hasonló gumisörtéket (Oral-B Pro-Expert Complete 7), mely az íny masszírozását, kondícionálását szolgálja.

      A fogkefe használata közben az elemi sörteszálak sérülnek, a sörtecsomók szétnyílnak, az egész fogkefe feje deformálódik. Ilyen formában a fogkefe már nem alkalmas hatékony lepedékeltávolításra, a fogkefét ki kell cserélni. A fogkefe elhasználódása sokban függ az egyén fogmosási szokásaitól és technikájától. Ezért nehéz általánosan érvényes élettartamot meghatározni. Ennek kiküszöbölésére vezették be a cégek az ún. indikátor sörtecsomókat, amelyeket a fogkefe többi csomójától eltérő színűre festettek. A festett csomók színe az elhasználódás arányában halványodik el. A kefét akkor kell cserélni. Ha az indikátor sörtecsomó már félig elveszítette színét. Általános gyakorlat mellett átlagosan háromhavonta kell új fogkefét vásárolni, ha csak egy fogkefével mosunk fogat.

      Az Oral-B Complete Deep Clean fogkefe sörtecsomói egymáshoz képest ferdén helyezkednek el, elősegítve a fogközök alaposabb tisztítását. A fej végén található sörtecsomó valamivel hosszabb, hogy a hátsó fogakat jobban elérje.

      A fogkefe nyaka a fejet és nyelet köti össze. Ez sok esetben hajlított, illetve nyomásérzékeny Olyan fej- és nyélkiképzésre törekednek a gyártók, aminek a segítségével lehetőleg a legnagyobb felszínen könnyen megtisztítható a fogsor.

A nyél, markolat kiképzését is komoly klinikai kutatás előzi meg annak érdekében, hogy biztosan, kényelmesen és ügyesen használhassuk a fogkefét (speciális formatervezés, gumibevonatú részek) Természetesen léteznek a gyermek számára kifejlesztett, az életkornak és a fogazatnak megfelelő kialakítású fogkefék is.

Oral-B kézi fogkefék

 

Speciális kézi fogkefék

      A különböző fogászati, szájhigiénés problémákra a hagyományos fogkeféken kívül speciális kialakítású fogkefék is léteznek.

     A gyermekfogkefék fejének és nyelének a mérete alkalmazkodik a gyermek életkorához, méreteihez. A legkisebbeknek létezik olyan fogkefe, melynek az apró fején kívüli sajátsága a korong alakú, a lenyelést lehetetlenné tevő nyél. Ezt a kefét inkább rágcsálják a kicsik. Az Oral-B Stages 1 fogkefék nyelét a szülők kezéhez optimalizálták. A nyélen található mesefigurák segítenek megbarátkozni a fogmosással.

Oral-B Stages fogkefék

      A fognyaki kopásban szenvedő pácienseknek fejlesztették ki a Sensodyne sensitiv fogkefét (a hasonló nevű fogkrémeket szintén ilyen problémákra fejlesztették ki). A túl erős, vízszintes irányú fogmosás miatt a fogak külső oldalán, a nyaki régióban lekophat az íny és a fogakban ék alakú kopás alakulhat ki, mely ingerekre erősen érzékeny lehet. A Sensodyne fogkefe puha, sörtéinek végei legömbölyítettek, illetve a sörték összessége domború alakot mutat, így meggátolva a további nyaki kopást.

      A szájsebészeti fogkefék sok vékony és rendkívül puha sörtéket tartalmaznak. Szájsebészeti beavatkozások után, a sebek környékének tisztítására javasoljuk, ott, ahol a hagyományos fogkefe felsértené a friss hegeket.

      A rögzített fogszabályzót viselőknek fejlesztette ki az Oral-B az orthodonciai fogkefét, melynek középső sörtéi alacsonyabbak, így idomulva a szükséges, ugyanakkor fokozott lepedékmegtapadást okozó fogszabályozó készülékhez.

      Kapható protézistisztító fogkefe is, amely inkább kisméretű körömkefére, mint fogkefére emlékeztet. Mindamellett a lemezes műfogsor hagyományos kisméretű körömkefével hatékonyan tisztítható. Mozgássérültek számára tetveztek vastagabb nyelű fogkeféket is, ami elősegíti a nyél könnyebb megfogását.

       A fogköztisztító kefe a jelentős mértékben megnyílt fogközök tisztítására használatos. Elsősorban parodontális műtéten átesett, rögzített hídpótlásokat viselő pillérfogak összefekvő területeinek lepedék mentesítését szolgálja.

       Ezenkívül alkalmas a megnyílt bi- vagy trifurcatiók (gyökérelágazások) tisztítására. A korona-híd munkák tervezésekor már figyelembe kell venni azt, hogy legyen mód az approximalis (fogközi) felszínek tisztítására.

Kézi-elektromos fogkefék

      A hagyományos kézi fogkefék hatékonyságának növelésére fejlesztették ki a kézi-elektromos fogkeféket. Ezeket hasonlóan kell használni, mint a klasszikus fogkeféket, azonban a gépi kiegészítésnek köszönhetően alaposabban tisztítanak. Innovatív fejlesztés az Oral-B Pulsar fogkefe, osztott fejében a sörtéken kívül fogpiszkáló szerű gumipálcikák találhatók. A rezgés hatására ezek mozognak és alapos fogtisztítást tesznek lehetővé a fogközökben is.

 

 

Elektromos fogkefék

      A hagyományos kézi fogkefe használata időigényes és jó kézügyességet igényel. A fogorvosok klinikai megfigyelései és tapasztalata alapján meg kell állapítanunk, hogy csak igen kevés egyén tud úgy fogat mosni, hogy megfelelő szájhigiénével rendelkezzen. Bár napi kétszeri, alkalmanként 2-2.5 percig tartó fogkeféléssel a legtöbb felnőtt ember, időszakonként megismételt professzionális szájhigiénés beavatkozások mellett jó szájhigiénét tudna fenntartani, mégis alig lehet elfogadható értékeket mutató szájakat találnunk. A gyenge eredményeknek legfőbb oka az, hogy a felnőtt lakosság csak igen kis százaléka van tisztában a helyes fogmosás szabályaival. Nem ismerik a fogmosási technikákat, és nem igazodnak el a piacon kapható számtalan szájhigiénés segédeszköz között. Még a helyes technikával végzett fogkefélés mellett is jelentős mennyiségű lepedék marad a fogkefével el nem érhető terülteken.

      A fogak közötti területek csak nagyon alapos fogselyemmel végzett tisztítással tehetők tisztává. Mivel a kézügyesség nagyon fontos tényező a jó fogmosási technikák megfelelő elsajátításában és kivitelezésében, már nagyon régen megjelentek különböző mechanikus vagy elektromos meghajtású fogkefék. amelyek használata mellett lényegesen kisebb szerepe van az egyéni kézügyességnek.

    A forgófejű fogkefék használata mindenki számára előnyös, de különösen ajánlott a már fogínygyulladáson átesett, jelentős tapadásveszteséggel bíró betegeink számára, mivel ezzel a fogkefével jól lehet tisztítani az egyébként nehezen megközelíthető felszíneket is.

     Úgy tűnik, hogy a forgó fejű elektromos fogkefének újabb piaci vetélytársa akadt az újabb generációs rezgő fejű fogkefékben. Az ultrahang rezgéstartományban dolgozó Sonicare fogkefe nem csupán mechanikai dörzsöléssel, hanem a fogkefesörteszálak által továbbított, alacsony energiatartalmú, ultrahang-frekvenciával is eltávolítja a lepedéket. Klinikai vizsgálatok tanúsága szerint használatával jelentősebb lepedékcsökkenést tapasztaltak, mint hagyományos kézi fogmosás után.

      Megfelelő kézügyesség mellett a hagyományos kézi fogkefélés és a fogselyem használata megfelelő védelmet nyújt. A tökéletes lepedékmentes állapot azonban csak nagyon kiadós és időigényes munka árán érhető el. A modern elektromos fogkefék ezt lényegesen rövidebb idő alatt biztosítják.

Oral-B elektromos fogkefék

 

Kiegészítő fogtisztító eszközök

     A fogselyem az ép fogak el nem érhető felszíneinek tisztítását szolgálja. Használata időigényessége miatt csak másod-harmad naponként tanácsolt. A fogselyem számtalan, igen vékony, de erős elemi szálból áll. Az elemi szálakat nem sodorják össze, így a legszorosabb kontaktponton is átvezethető. Lehet viasszal bevont (waxed) vagy natúr (unwaxed).

    A Superfloss olyan speciális, a cipőfűző végére emlékeztető kemény műanyag véggel van ellátva, melynek segítségével a fogselyem bevezethető a fogközökbe akkor, ha a kontakt ponton nem lehet átvezetni. Elsősorban rögzített fogpótlások vagy egymáshoz sínezett fogak esetében előnyös a használata, amikor a hagyományos fogselymet csak speciális fogselyemvezető műszerrel lehetne az interdentalis résbe befűzni.

   A tisztító szál 30-35 cm-es hagyományos fogselyemből és egy kb. 20 cm-es, zseníliaszerű, vastagabb részből áll. Ez a rész úgy tisztítja a fogközi területeket, mint egy miniatűrizált üvegmosó kefe. Ezt a részét elsősorban fogágybetegség következtében már megnyílt fogközökben használhatjuk nagy előnnyel.

    Létezik olyan változat is, ahol a fogselyem kis műanyag tartó között kifeszített helyzetben van.

    A fogvájó elsősorban az étkezéseket követően, a fogak közé szorult ételdarabok eltávolítását szolgálja.

    Speciális eszköz a nyelvkaparó. Egyes páciensek hajlamosak a nyelvháton kialakuló lepedékképződésre és annak elszíneződésére. Ennek eltávolítását szolgálja a nyelvkaparó.

 

oldal teteje